You are here: Home Take action Toimi nyt

Toimi nyt

Tämä toiminta on nyt päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille!


Afrikaan avatar

Tiesitkö, että kännykkäsi sisältää kultaa – ja kolmeakymmentä muuta metallia? Ilman niitä kännykkämme, läppärimme ja mp3-soittimemme eivät toimisi. Elektroniikkateollisuus käyttää suuren – ja alati kasvavan - osuuden maailman arvo- ja muista metalleista pystyäkseen tyydyttämään uusimpien laitteiden kysynnän! makeITfair-tutkijat ovat havainneet, että työntekijät ympäri maailmaa kärsivät – kuten ympäristökin – samaan aikaan kun elektroniikkayhtiöt vuolevat kultaa.         

Lisää tietoa aiheesta löydät makeITfair-lehtisistä.

Tule mukaan kampanjaamme lähettämällä tämä online-kirje suurimpien elektroniikkabrändien yritysjohtajille – ja vaatimalla heitä kantamaan vastuunsa kaivostyöläisten ja -ympäristöolojen parantamisessa ympäri maailmaa!

Hyvä toimitusjohtaja,

Mielestäni yhtenä maailman johtavana kulutuselektroniikan valmistajana teollisuutesi pitäisi kantaa vastuunsa kasvavasta maailman metallien käytöstään. Monet näistä metalleista kaivetaan kehitysmaissa, joissa työläiset, jopa niin nuoret kuin seitsenvuotiaat, kärsivät epäinhimillisistä oloista – ja ympäristö tuhoutuu peruuttamattomasti.         

  • Tiesitkö, että Kongon demokraattisessa tasavallassa 50 000 lapsen arvioidaan työskentelevän kaivosalueella, jossa tuotetaan kobolttia ladattaviin akkuihin? He altistuvat keuhkoja vahingoittavalle mineraalipölylle.

  • Tiesitkö, että Etelä-Afrikassa on siirretty kokonaisia kyliä ilman riittävää korvausta, jotta kaivosyhtiöt voisivat kaivaa mm. tietokoneiden kovalevyihin päätyvää platinaa? 

  • Tiesitkö, että Venäjän Norilskissa, jossa kaivetaan elektroniikkakomponenteissa käytettyä nikkeliä, kobolttia, platinaa ja palladiumia, ilmansaasteet ovat muuttaneet kaupungin lumen keltaiseksi?  

  • Tiesitkö, että Kongon demokraattisessa tasavallassa yhdessä tärkeimmistä kaivoksista louhitaan tinamalmia hyvin vaarallisissa oloissa ja lapsetkin kantavat sitä 50 kilon säkeissä jalkaisin viidakon läpi parin päivän ajan? Tätä tinaa käytetään elektroniikkajuotteisiin. 

Elektroniikan kuluttajana olen huolissani, ja siksi annan myös tukeni makeITfair-kampanjalle. makeITfair – osallistaen nuoria ympäri Eurooppaa – haastaa isot elektroniikkayhtiöt, kuten sinun omasi, vaikuttamaan ja muuttamaan asioita. Haluan yhtiösi varmistavan, että sen tuotteissa käytetyt metallit on kaivettu kestävällä tavalla!     

Olkaa hyvä ja lähettäkää lisätietoa siitä, miten yhtiönne ottaa huomioon nämä asiat ja miten se aikoo toimia niiden suhteen tulevaisuudessa.  

Tehdään tietotekniikasta reilua kaikille kaikkialla!

Terveisin,

 

Paina tästä lähettääksesi tämän online-kirjeen.

makeITfair kerää viestit ja toimittaa ne yrityksille säännöllisin väliajoin.

kop_demands.jpg

What do we want from the companies? See our demands

logo pif plus tekst