U bent hier: Home

makeITfair


Het is moeilijk om je een wereld voor te stellen zonder electronische gadgets. We zijn allemaal afhankelijk van Informatie Technologie (IT). IT heeft onze levens op vele manieren verbeterd, maar heeft ook veel nieuwe problemen in de wereld veroorzaakt.


makeITbetter campaign2
Alarm!


Samsung en Apple gebruiken zeer waarschijnlijk tin in hun mobiele telefoons, dat gewonnen is in Bangka eiland, waar tin mijnen een ravage veroorzaken aan bossen, koralen en de visserij.

Als deel van de Make IT Better campagne van Friends of the Earth, kun je naar Samsung en Apple schrijven en hen vragen om de mensen en de natuur van Bangka te helpen.http://www.foe.co.uk/what_we_do/make_it_better_action_37571.html
 


Nieuws

Grondstoffen in nood!

Grondstoffen in nood!

Grondstoffen. Ze zitten in allerlei producten: je smartphone en laptop bijvoorbeeld. Hartstikke nuttig dus. Maar grondstoffen worden steeds schaarser en dat zorgt voor veel problemen: aantasting van het milieu, oneerlijke handel, kinderarbeid en conflicten.

Lees verder...

Studenten werken gedwongen aan Sony Playstation 4

Studenten werken gedwongen aan Sony Playstation 4

Duizenden studenten van het Xi’an Institute of Technology lopen stage bij Foxconn, zo wordt het officieel genoemd. Zij hebben echter weinig keuzevrijheid, want de studenten verliezen zes punten wanneer zij deze stage niet doen. In de praktijk betekent dat: niet afstuderen. Bovendien past het werk waarop ze worden ingezet, helemaal niet bij hun studie noch het niveau daarvan. Foxconn zegt dat de studenten die werken aan de Sony Playstation 4 dat geheel vrijwillig doen en op elk moment kunnen stoppen. Vergelijkbare misstanden doen zich niet alleen in China voor, ook in Thailand stuit makeITfair op gedwongen arbeid bij studenten.

Lees verder...

Nog altijd slechte werkomstandigheden in Chinese IT-productie

Nog altijd slechte werkomstandigheden in Chinese IT-productie

Gedwongen overwerk, lange, inspannende diensten, weinig vrije dagen, te lage lonen en een vaak agressieve managementstijl; dit zijn de uitkomsten van nieuw onderzoek naar Chinese elektronicafabrieken door zes Europese ngo’s in samenwerking met China Labor Watch. Het rapport en een bijbehorende documentaire worden vandaag gepubliceerd.

Lees verder...

Met Apple komt FLA niet geloofwaardig over als multistakeholderinitiatief

Met Apple komt FLA niet geloofwaardig over als multistakeholderinitiatief

Als eerste elektronicaproducent trad Apple in februari 2012 toe tot de Fair Labor Association (FLA), een multistakeholderinitiatief (MSI) dat eerder is ontstaan in de kledingsector. Na anderhalf jaar heeft de FLA maatschappelijke organisaties - die zich sterk maken voor betere arbeidsomstandigheden in de elektronicaproductie - niet van haar geloofwaardigheid overtuigt. “De FLA opereert eerder als een brancheorganisatie dan als een multistakeholderinitiatief”, zegt Lynda Yanz, van het Canadese Maquila Solidarity Network (MSN), dat tot voor kort in het bestuur van FLA zitting had. Hogere verwachtingen zijn er van een ander MSI, het elektronicaprogramma van het Initiatief Duurzame Handel.

Lees verder...

Apple fails in its responsibility to monitor suppliers

Apple fails in its responsibility to monitor suppliers

In its code of conduct, Apple claims that it requires its suppliers to uphold its workers’ basic human rights as understood by the international community, and to treat them with dignity and respect.

Lees verder...

Fair Electronics 2012

More video's

kop_demands.jpg

Wat vragen we aan bedrijven? Lees wat onze eisen zijn.

logo pif plus tekst