magyar   svenska   suomi   polski   deutsch   nederlands   english  

1. BEVEZETÉS

Ez a WebQuest a mobiltelefonodról szól. Előreláthatólag másfél órát vesz majd igénybe, ha szeretnéd végigcsinálni.

Nehéz elképzelni egy olyan világot, amelyben nem léteznek elektronikai eszközök. Mindannyian nap, mint nap élünk az Információs Technológia (IT) vívmányaival, amelyek sokféle módon javítottak az életünkön. Azonban arra sokszor nem gondolunk, hogy ezek világszerte sok új probléma forrásai is.

Napjainkban egyre több figyelmet fordítunk arra, hogy milyen munkakörülmények között dolgoznak azok, akik a készülékeinket gyártják. A fogyasztók egyre-másra tesznek fel kérdéseket a gyerekmunkáról és a környezetvédelemről. Talán már te is hallottál az ázsiai kizsákmányoló üzemekről, ahol gyermekmunkát alkalmaznak, vagy más ázsiai munkásokról, akik védőfelszerelés nélkül dolgoznak mérgező anyagokkal a farmernadrágok koptatásakor, amiket talán Te is hordasz. Vannak olyanok is, akik rengeteget túlóráznak, és nagyon keveset keresnek.

Tudod, hogy honnan jön a mobiltelefonod, a számítógéped vagy az MP3 lejátszód? Tudatos vásárlóként itt az idő, hogy megismerkedjünk a mobiltelefon előállításával, magával a gyártási folyamattal. Hogyan készülnek a mobiltelefonok, ki gyártja őket, hol vannak az üzemek? A tudatos vásárlók ehhez hasonló kritikus kérdéseket tesznek fel maguknak, barátaiknak és családjuknak, de a vállalatoknak is, azok különböző üzletpolitikáival kapcsolatban.

 

Következő oldal >

 

 

europese commissie
Ez a project az Európai Unió közremőködésvel jött létre. A tartalmáért egyedül a SOMO felelıs, és semmiképp sem tekinthetı az Európai Unió nézeteinek tükrözéseként.