magyar   svenska   suomi   polski   deutsch   nederlands   english  

Nu je weet wat de ‘echte kosten’ zijn van het maken van een mobiele telefoon, komt er misschien een vraag bij je op: wat is de verantwoordelijkheid van de bedrijven, van de grote merken?

Van: SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehavior, een non-profit organisatie in Hong Kong)
Aan: makeITfair
Verzonden: donderdag 24 maart 2011, 5:46 AM
Onderwerp: vergiftigde Wintek-arbeiders wachten op Apple’s reactie
 

Beste vrienden,

Wintek is een Taiwanees IT-bedrijf, dat touch screens produceert voor Apple. In 2009 liepen meer dan 137 werknemers een n-hexaan-vergiftiging op tijdens het poetsen van iPhone schermpjes. Hoewel de slachtoffers inmiddels zijn ontslagen uit het ziekenhuis, is niet iedereen hersteld van de vergiftiging. Een aantal arbeiders kreeg een terugval en heeft onder andere last van zweterige handen, verzwakte ledematen en beenkrampen. Een paar werknemers waren erg ziek na de vergiftiging. Een jonge vrouw raakte zelfs verlamd. De werknemers maken zich dan ook zorgen over hun gezondheid.

Kort geleden zijn veertien werknemers voor onderzoek naar verschillende ziekenhuizen geweest. Ze kregen de raad om zich onmiddellijk te laten behandelen, maar kunnen de behandeling maar nauwelijks betalen. Daarom vroegen ze Wintek en Apple de kosten op zich te nemen, maar dit werd geweigerd. Andere werknemers zijn bang dat deze beroepsziekte zich pas openbaart na een incubatietijd.

In januari schreven de vergiftigde Wintek-werknemers een brief aan Steve Jobs, de [voormalige, red.] baas van Apple. Ze hopen dat Apple zal zorgen voor hun medische behandeling. Hoewel ze Steve Jobs al drie brieven hebben geschreven, heeft Apple helemaal niets van zich laten horen. Het geval van vergiftiging wordt genoemd in Apple’s verslag over toeleveranciers in 2011, maar het bedrijf heeft de betrokken werknemers nooit zijn excuses aangeboden of medicijnen ter beschikking gesteld.

SACOM vraagt:

  1. dat Wintek de werknemers medisch onderzoekt en behandelingen aanbiedt, in erkende ziekenhuizen waar de werknemers vertrouwen in hebben, de salarissen van de werknemers doorbetaalt en de ziekenhuisopname en eten vergoedt.
  2. dat Apple en Wintek alle slachtoffers extra compensatie bieden, omdat zij de vergiftiging hebben veroorzaakt en de werknemers niet afdoende hebben beschermd tegen de beroepsziekte. Ook moeten beide bedrijven de betreffende werknemers excuses aanbieden.
  3. dat Apple de aanpassingen bij Wintek controleert en betaalt. Apple moet de banden met Wintek niet verbreken en de werknemers passende en effectieve veiligheidsmaatregelen en een goede veiligheidsuitrusting bieden.

Met vriendelijke groet,
SACOM

 

Lees hier het antwoord van Apple.

Lees de brochure: China trekt aan de bel: make IT fair.

 

DOE Beantwoord vraag 8 op je werkblad.

volgende >