magyar   svenska   suomi   polski   deutsch   nederlands   english  

1. Tehtävänanto

Tämä yläasteille, lukioille ja ammattioppilaitoksille suunnattu makeITfair-verkkotehtävä koskee matkapuhelintasi. Sen tekemiseen menee noin kaksi oppituntia. Mahdolliset tehtävään liittyvät kommentit voi lähettää osoitteeseen makeitfair (at) eetti.fi.

  On vaikea kuvitella maailmaa ilman elektroniikkalaitteita. Olemme kaikki enemmän tai vähemmän riippuvaisia tietotekniikasta. Se helpottaa elämäämme monin eri tavoin. Toisaalta se on myös luonut uusia ongelmia ympäri maailmaa.


Nykyään kiinnitetään yhä enemmän huomiota olosuhteisiin, joissa tavaroiden valmistus tapahtuu. Kuluttajat ovat alkaneet kysellä lapsityövoiman käytöstä ja ympäristönsuojelusta. Olet ehkä kuullut Afrikan lapsityöläisistä tai Aasian tekstiilityöläisistä, jotka ompelevat vaatteitamme uskomattoman pienellä palkalla. Oletko koskaan ajatellut, että näillä olosuhteilla voisi olla jotain tekemistä matkapuhelimesi kanssa?Onko sinulla aavistustakaan, mistä matkapuhelimesi, tietokoneesi tai mp3-soittimesi ovat peräisin? Tiedostavana kuluttajana sinun on aika tutustua matkapuhelinten koko tuotantoketjuun. Missä niitä tehdään, miten niitä tehdään ja kuka niitä tekee. Tiedostavat kuluttajat kysyvät kriittisiä kysymyksiä paitsi itseltään, ystäviltään ja perheiltään, myös elektroniikkayhtiöiltä ja -myymälöiltä.
 

 

seuraava >

 

 

europese commissie
Tämä julkaisu on tuotettu Euroopan unionin tuella. Sen sisällöstä vastaa yksin projektia koordinoiva hollantilainen Somo-järjestö, eikä sen voida katsoa edustavan Euroopan unionin mielipiteitä.